DHT her erkekte vardır ve vücutta bir çok fonksiyonu vardır. DHT’yi azaltırken bu yan etkilerin olabileceği bilinmelidir. DHT’nin ağızdan hap şeklinde alınan ilaçlarla azaltılması halinde bu yan etkiler görülürken bölgesel olarak kullanımda sadece kök civarındakiler azaltıldığı için bu yan etkilerin görülmemesi beklenir.

Androjenik allopesi bir hastalık olmadığına göre tedavi edilmesi de gerekmez. Dolayısıyla Androjenik Allopesi’nin tedavi edilmesi amacı ve kozmetik kaygılar ile Dihidrotestosteron’un azaltılması oldukça sakıncalı sonuçlar doğurabilmektedir. Dihidrotestosteron, taşıyıcı anne vasıtası ile fetus döneminde inhibe edilirse, anne karnındaki fetusun cinsel organları oluşmaz ya da eksik oluşur.

Böyle bir durumda bebeğin çift cinsiyetli doğma ve beyin ile alakalı bazı gelişim problemleri ile doğma ihtimali bir hayli yüksektir. Eğer DHT inhibasyonu puberte döneminde gerçekleşirse sekonder seks karekterleri oluşmaz ve erkeksi farklılaşma meydana gelmez. Birçok kalıcı cinsel problem meydana gelir.

Eğer DHT inhibasyonu yetişkinlik döneminde gerçekleşirse; sperm sayısında azalma, ejekülat volümün düşmesi, ereksiyon süresinde ve kalitesinde azalma, cinsel libidoda düşüş, cinsel performansta azalma gibi başlıca yan etkiler söz konusu olur. Bu yan etkilerin ana nedeni Testosteron hormonunun, Dihidrotesteron’a dönüşmeden efektif olamamasıdır.

Dolayısıyla Dihidrotestosteron inhibasyon oranı ne kadar artarsa, görülen yan etkilerin şiddeti de aynı şekilde artar. Dihidrotestosteron inhibasyonuna yol açan ilaç ya da etken maddenin alımı kesilmedikçe de yan etkiler ortadan kalkmaz. Burada önemli olan 5 Alfa Redüktaz enziminin hangi tipinin inhibe edildiği değil, Dihidrotestosteron hormonunun ne oranda inhibe edildiğidir.

DHT’yi bölgesel olarak azaltan bilimsel ve bitkisel ürünler vardır ve bunların yan etkisinin olmaması beklenir. Bilimsel yollarla geliştirilen finasterid, oleanoic asit, dutasterid, apigenin yanında saw palmetto ve ginsengin de DHT’yi azalttığı bilinmektedir.

DHT Azaltılırsa Ne Olur için 1 yorum yapılmış


Mustafa

Hocam merhaba bi konuda yardımcı olursanız sevinirim yaşım 27 saçım gayet iyi durumda fakat sakallarım hala ergenlikteki gibi çene altında ve yanlarda biraz var ve sarı tüğler çokça mevcut minoxidil kullandım beş altı ay ama bi değişim söz konusu değil acaba dht hormonuyla ilgili olabilirmi tedavinin faydası olurmu yan etkileri varmı ve bu tedavi süreklimi yoksa belirli bi süre İçinmi eğer belirli süre içinse ilaç tedavisi bitince ilacın etkiside bitiyormu?
Teşekkürler
Op.Dr.Atilla Kaya
sakal gelişimi genetik faktörlerden etkilenir.dışardan kullandığınız ilaçların pek faydası olmaz.sakal ekimi düşünebilirsiniz