Bıyık sakal gibi vücuttaki en sağlam kıldır ve normalde hiç dökülmeyen kıl yapısına sahiptir.Çoğu kişinin yaşı ilerledikçe saçı,kaşı ve vücut kılları dökülebilir ama ergenlikteki bıyık sayısı ne kadarsa ileri yaşlarda da korunur.

Bıyığının kaliteli olması genetik kodlarından kaynaklanır,bıyık kökü diğer kıl köklerinden daha kalındır.Bıyığın dökülmemesinin sebebi kökün kaliteli olmasından değil köke zarar veren hormonlardan etkilenmemesidir.

Şu durumlarda bıyık dökülmesi görürüz;.

Bıyık dökülme sebepleri

-Saçkıran (allopecia areata) ;

Genel kelime saçkıran kullanılmaktadır ama bıyık kıran da denilebilir.Sebebi bilinmemektedir,vücutta bıyığın köküne zarar veren madde oluştuğu (oto immun hastalık) düşünülmektedir.En büyük özelliği bıyıklar kısa sürede yuvarlak daireler şeklinde dökülür.Dökülme alanında hiç kıl kalmaz,yani tüyleşerek dökülme değil birden dökülme olur.Tedavisinde bölgesel kortizon enjeksiyonu,kortizonlu merhem ve cildi tahriş eden uygulamalar (sarımsak sürmek gibi) yapılır.Hiçbir şey yapılmasa bile kendiliğinden çıkabilir.Bıyıklar çıktığında genellikle aynen eskisi gibi olur ama bazen daha kalitesiz kalır.

-Bıyık çekme tiki (traksiyonel allopecia) ;

Kişide sakalının belirli bölgesini çekiştirme tiki olur.Bıyıkları çeke çeke zaman içinde kök ölümüne sebep olur.Tedavide öncelikle tik terk edilmelidir.Kesinlikle terk edildikten sonra eksilen alana bıyık ekimi yapılabilir.

-Bıyık alanında yaralanma ;

Bütün kıllı alanlarda olduğu gibi bıyık bölgesinde de köke zarar verecek kadar büyük yaralanmalar sakal çıkmasını engelleyebilir.Bu yaralanma ergenlik öncesinde olursa bıyık hiç çıkamaz ,ergenlik sonrasında olursa dökülür ve çıkmaz.Kök ölümü ;yanık,kesilme,kimyasal yanık gibi derin yaralanmalar sonucu oluşur.Bu şekildeki eksikliklerin tek tedavi şekli bıyık ekme şeklinde yapılır.

-İltihaplar (Enfeksiyonlar)

Bıyık bölgesinde köke zarar verecek kadar derin iltihaplar ve yoğun sivilceler olmasıda bıyık dökülmesine sebep olabilir.Bu İltihaplanma ergenlik öncesindeolursa o bölgede bıyık hiç çıkmaz.Bir tür yaralanma olduğu ve kök öldüğü için bıyık ekimiyle tedavi edilebilir.

-Sedef hastalığı

Bıyık bölgesinde seyrek görülür ve bıyıkları dökebilir.Erken dönemde sedef tedavi edilirse bıyıklar geri çıkar.

   Paylaş